Home > kraamperiode > hoe gaat het met jou
Hoe gaat het met jou

Hoe gaat het met jou

De kraamtijd is een bijzondere periode. Je herstelt van de bevalling en de zwangerschap en je moet wennen aan het nieuwe leven met een baby.
Wat kun je in de eerste dagen verwachten?

De eerste dag ben je nog wat slap van de bevalling. Doe het dus rustig aan en blijf de eerste vier dagen lekker op bed.

Je verliest bloed en je kunt ook stolsels verliezen. Die kunnen best groot zijn: zo groot als een vuist is niet raar. Als je meer dan twee volle  kraamverbanden bloed per uur verliest, dan moet je ons bellen.

Vooral als je snel bevallen bent kun je last krijgen van naweeën. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, zo pijnlijk dat je ze weg moet zuchten. Het kan geen kwaad om hier paracetamol tegen te gebruiken, ook niet als je borstvoeding geeft.

Binnen 8 uur na de bevalling moet je geplast hebben. Als dat niet lukt, dan bel je ons.

Je kunt gaan douchen. Doe dat rustig en voorzichtig en onder begeleiding van je kraamverzorgende.

De hechtingen zijn gevoelig en tijdens het plassen kunnen deze branderig aanvoelen. Daarom is het belangrijk dat je goed spoelt met lauw water tijdens het plassen. Soms is het handig om onder de douche te plassen. Je kraamverzorgster kijkt elke dag hoe het met je hechtingen gaat. Je hechtingen kunnen wat gaan trekken of jeuken, dat hoort bij de genezing.
Je hechtingen lossen vanzelf op. Meestal hoeven ze dus niet verwijderd te worden. Als je er veel last van hebt, dan kan dat wel.

Zorg dat je niet te veel bezoek krijgt, zodat je goed kunt uitrusten na alle gebeurtenissen.

Je borsten worden rond de derde of vierde dag voller. De borstvoeding begint dan op gang te komen. Je kunt last krijgen van stuwing, waarbij je borsten heel vol en gespannen aan kunnen voelen. Dit kan pijnlijk zijn en misschien heb je daarbij wat lichte koorts. Dat is normaal. Leg je baby regelmatig aan en laat je borsten goed leegdrinken.

Het is heel normaal als je een dag of twee emotioneel bent. Misschien moet je huilen om de kleinste dingen. Dit is heel normaal en noemen we kraamtranen.

De eerste keer weer ontlasting zien veel vrouwen tegenop, vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf blijkt dit vaak heel erg mee te vallen. Veel drinken is hierbij belangrijk: dan blijft je ontlasting zacht.

{basis-side_info:basis_side_titel}