Home > zwangerschap > don'ts
Don’ts

Don’ts

Wat je beter kunt laten tijdens je zwangerschap.

Alcohol
Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het is schadelijk voor het ongeboren kind; het kan een groeiachterstand opleveren of zelfs een miskraam veroorzaken. www.alcoholenzwangerschap.nl

Roken
In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Deze zorgen voor een verminderde bloedtoevoer naar de placenta. Het kind krijgt dan minder zuurstof en voedingsstoffen. Gevolgen van roken kunnen zijn: een miskraam, lager geboortegewicht, vroeggeboorte, overlijden in de buik door een verhoogd risico op het loslaten van de placenta en een hoge bloeddruk. Na de bevalling is er ook een verhoogde kans op wiegendood. Let op; meeroken is ook schadelijk. www.rokeninfo.nl

Drugs
Zowel het gebruik van soft als van hard drugs wordt afgeraden in de zwangerschap, omdat je daarmee een verhoogd risico hebt op vroeggeboorte of het overlijden van de baby in de buik. Er is tevens een groot riscio op een geprikkeld kind dat moet afkicken en sommige kinderen zullen na de geboorte overlijden. Als je drugs gebruikt, wees hier dan altijd eerlijk over en meld het aan je verloskundige.www.drugsinfo.nl

Medicijnen
Wees voorzichtig met zelfmedicatie. Vertel de verloskundige altijd welke medicijnen je gebruikt. Zij kan dan bekijken of dit verantwoord is in de zwangerschap. Paracetamol is de enige pijnstiller die je tijdens je zwangerschap veilig zelf kunt gebruiken. De dosering is maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag. www.apotheek.nl

Toxoplasmose
Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een parasiet die onder andere kan voorkomen in de uitwerpselen van jonge katten en in rauw vlees. 75% van de Nederlandse bevolking heeft antistoffen tegen deze ziekte. Echter ook met antistoffen kun je deze infectie in de zwangerschap oplopen. De risico's voor het ongeboren kind zijn dan bijvoorbeeld afwijkingen aan de hersenen en ogen.
Het is dus aan te raden niet zelf de kattenbak te verschonen. Als je in de tuin werkt, draag dan handschoenen en was daarna goed je handen. Ook groente en fruit moet je goed wassen en rauw vlees moet je laten staan: geen biefstuk, tartaar, rosbief, ossenworst of filet americain. Vleeswaren zoals rauwe ham, salami en rookvlees mogen wel.

Listeria
Listeria is een bacterie die groeit in rauwe producten zoals groente, kip, vlees en vis. De oplossing is verhitting: daar is de bacterie niet tegen bestand. Het is aan te raden uit te kijken met gerookte zalm en ongepasteuriseerde melk (en ongepasteuriseerde zuivelproducten). Zorg er voor dat de voorverpakte salades, vis en schaaldieren die je eet vers zijn.
Meer informatie over het voorkomen van voedselinfecties vind je op het RIVM en Voedingscentrum.nl

Vitamine A
Vitamine A zit in orgaanproducten zoals nieren en lever. Te veel vitamine A kan de kans op aangeboren afwijkingen, zoals gespleten gehemelte en hartafwijkingen, vergroten. Eet geen puur orgaanvlees en beperk je tot maximaal 1 boterham met leverworst per dag.

Vis
Het voedingscentrum geeft als advies voor zwangeren om maximaal 2 porties vette vis per week te eten. Roofvis bevat veel kwik. Voorbeelden hiervan zijn verse tonijn, zwaardvis en haai. Deze vissoorten worden daarom afgeraden om te eten. Verder is vis erg gezond en goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Met name vette vis zoals haring en makreel.

Koffie
Het algemene advies luidt: wees matig met koffie. Maximaal 3 koppen per dag. Teveel koffie kan een baby onrustig maken.

Sauna/zonnebank
Het is onbekend of de hoge temperaturen van de sauna schadelijke effecten veroorzaken. Vermijd sauna en zonnebank in ieder geval in de eerste drie maanden.