Home > zwangerschap > do's
Do’s

Do’s

De zwangerschap is een periode waarbij je extra op je gezondheid moet letten. Tegelijkertijd moet je dingen geregeld hebben voor je verlof of de erkenning van je kind. Ook heb je een aantal dingen nodig voor bij en direct na de bevalling.

Foliumzuur
Foliumzuur is een B-vitamine die zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de neurale buis. Het slikken van 0,5 mg foliumzuur per dag verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje. De periode waarin foliumzuur effect heeft is van 4 weken voor de zwangerschap t/m 12 weken zwangerschapsduur. Foliumzuur zit onder andere in bladgroente, noten, eieren, bananen en volkorenbrood. Het is tevens toegevoegd aan de multivitamine voor zwangeren.

Voorkom een infectie
Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind. Een paar eenvoudige leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen, bijvoorbeeld goed uw handen wassen, geen rauw vlees eten en niet zelf de kattenbak verschonen. Zo zorgt u goed voor uzelf en uw kind. De RIVM heeft een overzichtelijke brochure met informatie ter preventie van een infectieziekte in de zwangerschap.

Kraamzorg
Vanaf 12 weken is het goed om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om kraamzorg aan te vragen. De kraamverzorgster zal in de eerste week na de bevalling jou en de baby verzorgen. Zij zal je voorzien van veel praktische informatie. Verder kan zij, als je dat wilt, zorg dragen voor een deel van je huishouden.

Erkenning
Als je niet getrouwd bent moet je al voor de bevalling samen met je partner naar het gemeentehuis in je woonplaats om daar de erkenning van jullie kind te regelen. Voorheen was dit altijd na de bevalling. Als je dit niet doet zal er soms een bedrag van 200 euro moeten worden betaald om alsnog het kind na de geboorte te erkennen. Na de bevalling moet je kindje binnen 3 werkdagen aangegeven worden bij het gemeentehuis. De aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest.

Cursussen
Als je een cursus wil te volgen, kun je je het beste rond de 20e week van je zwangerschap opgeven. De meeste cursussen starten rond de 28ste week van de zwangerschap maar soms ook eerder. Onder het kopje links op deze website vindt je allerlei cursussen.

Zwangerschapsverlof
Verlof moet je minimaal 3 maanden van tevoren aanvragen. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag 6 weken voor je uitgerekende datum stoppen, maar 4 weken van tevoren móét je stoppen. Beval je 3 weken te vroeg, dan worden die bij je verlof opgeteld; beval je 2 weken te laat, dan behoud je recht op 10 weken verlof na de bevalling.
Je dient je werkgever uiterlijk 2 dagen na de geboorte op de hoogte te brengen. Je krijgt 100% van je salaris uitgekeerd en je mag in principe niet ontslagen worden tijdens je zwangerschap of in de eerste zes weken van je verlof.
Meer informatie vindt je op Rijksoverheid.nl.

Zorgverzekering 
In je zwangerschap zijn er een aantal medische diensten die onder de verzekering vallen. Echter hangt het af van jouw eigen verzekering wat je vergoed krijgt en hoeveel je vergoed krijgt. Wij raden je daarom aan om tijdig contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te vragen voor welke vergoedingen je in aanmerking komt. Dit om achteraf niet voor onverwachte kosten te komen staan.

Verloskundige zorg              Dit valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.

Poli-klinische bevalling        Dit valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. Wel betaal je een eigen bijdrage, sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze voor je.

Medisch bevalling                Dit valt onder de basisverzekering. Dit valt wel onder het eigen risico.

Kraamzorg                           Dit valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. Wel betaal je een eigen bijdrage per uur van €4.30 in 2017.  Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze voor je.

Kraampakket                       Deze valt bij sommige verzekeringen onder het basispakket. Bij andere verzekeringen krijg je deze alleen in een aanvullend pakket.

Beval centrum West            Bevallen in het bevalcentrum West in het OLVG West (voormalig Lucas Andreas ziekenhuis) wordt sinds 2015 niet meer door alle verzekeringen vergoed.

Lachgas                               Het gebruik van lachgas in het Bevalcentrum West of het Geboortehuis wordt niet door alle verzekeringen vergoed.

{basis-side_info:basis_side_titel}
{basis-side_info:basis_side_titel}