Home > zwangerschap > kindsbewegingen
Kindsbewegingen

Kindsbewegingen

De meeste zwangeren voelen hun baby voor het eerst bewegen rond de 20e week. Als je je tweede kind verwacht, voel je je kind vaak eerder bewegen.

Ligt de moederkoek op de voorwand, zal je hem juist later voelen bewegen. Pas als je rond de 26 weken zwanger bent kan je verwachten dat je je kind dagelijks voelt. Niet alle kinderen bewegen even veel, sommigen zijn meer actief dan anderen. Je kind zal de ene dag meer actief zijn dan de andere. Een kind kan echter nooit ‘te veel bewegen’.

Aan het einde van de zwangerschap gaan veel kinderen iets minder bewegen. Dat is normaal. Vaak schopt hij ook minder hard en verandert het schoppen in schuiven langs de buikwand.

We adviseren je dagelijks op 4 momenten bewust bezig te zijn met de bewegingen van je kind. Ga bijvoorbeeld lekker in bad liggen. Dan kunnen je spieren ontspannen, waardoor je kind alle ruimte krijgt om te bewegen. Ga rustig op je linker zij in bed of op de bank liggen, met je handen op je buik. Binnen een uur verwachten we dat vijf bewegingen hebt gevoeld.

Heb je het gevoel dat je kind veel stiller ligt dan je gewend bent, ga dan goed op de bewegingen letten, ook weer door bijvoorbeeld in bad of op de bank te gaan liggen.

Merk je dat de baby minder vaak beweegt dan je gewend bent, dan moet je altijd bellen:
020 645 80 18. Als we op de praktijk niet te bereiken zijn, bel dan met het spoednummer
06 54 300 190

{basis-side_info:basis_side_titel}