Home > kraamperiode > hoe gaat het met je baby
Hoe gaat het met je baby

Hoe gaat het met je baby

Je kindje moet wennen aan het leven buiten je buik en moet leren drinken aan je borst of uit de fles.

De eerste dag is je kindje soms wat misselijk. Hou je kind daarom lekker dicht bij je. Neem het bij je in bed, bloot op bloot. Dat geeft troost.

Het eerste uur na de bevalling is de baby heel helder en wil graag aan je borst drinken.

Leg je baby zo vaak mogelijk aan de borst. Voed het als het erom vraagt. Probeer het in ieder geval elke 3 a 4 uur.

De eerste poep van je baby is zwart en plakkerig. Dat heet meconium. De poep van je baby verandert van kleur de komende dagen. Vaak eerst wat groener en daarna geel.

Meisjes kunnen last hebben van slijmerig bloedverlies uit hun vagina. Dit noemen we pseudomenstruatie en is geheel onschuldig.

Je baby kan wat geel gaan zien. Dit komt doordat hij een bepaald afbraakproduct van rode bloedcellen nog niet goed kan verwerken. Dit is niet erg, zolang het niet te veel is. Als de verloskundige twijfelt, dan kan ze het bloed van je baby laten testen.

De eerste dagen valt je kindje wat af. Dit is normaal. Als het teveel gewicht verliest, dan bespreekt je kraamverzorgende dit met je verloskundige. Rond de tiende dag na de geboorte is meestal het geboorte gewicht weer bereikt.

Vanaf dag 8 geef je extra vitamine K en D aan je baby wanneer je borstvoeding geeft. Deze druppeltjes koop je bij de apotheek of de drogist.

{basis-side_info:basis_side_titel}