zwangerschap

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je ons bellen voor een afspraak. De eerste afspraak zal zijn als je rond de 8 a 9 weken zwanger bent. Deze controle duurt +/- een uur. We vragen naar je gezondheid en die van je familie.
Wij maken dan ook de eerste echo.

Je krijgt adviezen met betrekking tot je leef- en eetgewoonten.

We kijken of er extra dingen onderzocht of geregeld moeten worden voor je zwangerschap, met name bij bijzonderheden van jouw gezondheid of die van jullie familie.

Er wordt bloed afgenomen om je bloedgroep en rhesusfactor te bepalen, daarnaast worden bepaalde ziekten getest zoals Hepatitis, geslachtziekten en HIV.

Ook bespreken wij, indien gewenst, de mogelijkheden van prenatale screening, meer informatie hierover kun je vinden op www.PNS.nl.
Hier vind je tevens een korte video over de NIPT

Er wordt kraamzorg besproken en de mogelijkheid van zwangerschapscursussen. Wij raden je aan in te schrijven bij de kraamzorg, vóórdat je 16 weken bent. Met deze kraambureaus hebben wij goede ervaringen. Besluit je voor een ander organisatie te kiezen, vraag dan na of ze ook assistentie verlenen bij de bevalling (partus assistentie). Doen ze dit niet, dan kan het voorkomen dat je niet in het ziekenhuis kunt bevallen. De kosten voor partus assistentie kunnen dan voor jullie eigen rekening komen.

We vragen je na te denken of je een 20 weken echo wenst.

Stap voor stap wordt alles besproken.

De vervolgcontroles duren 15 minuten. Je krijgt meer informatie, bijvoorbeeld over borstvoeding en flesvoeding, zodat je een goede keuze kunt maken.

Er wordt gesproken over wensen/beeld ten aanzien van de bevalling. Je krijgt een handreiking hoe je een geboorteplan zou kunnen maken en je wordt geïnformeerd over mogelijkheden rondom de bevalling.
Als je een geboorteplan gemaakt hebt, neem het dan mee naar de eerstvolgende controle bij de verloskundige om te bespreken en mail het naar geboorteplan@helendemeesters.nl.

In de zwangerschap zal de verloskundige je informeren over verschillende onderwerpen. De verloskundige zal je vragen beslissingen te nemen. Op zelfbewustzwanger.nl word je geholpen met het bewust maken van beslissingen.